Waterhulpverlening en Rampenbestrijding

BewakingZolang niet iedereen kan zwemmen, moet iedere zwemmer kunnen redden. Dat is het motto van Reddingsbrigade Utrecht. De vereniging bestaat sinds 21 januari 1918 en heeft samen met 165 andere brigades in Nederland als doel: het bevorderen van de veiligheid op en rondom het water. Dit doel streeft Reddingsbrigade Utrecht het aanbieden van Waterhulpverlening. Daarnaast beschikt Reddingsbrigade Utrecht over een rampeneenheid die deel uitmaakt van de Nationale Reddingsvloot.

 

Waterhulpverlening (bewakingen)

Vaak is het vergunning-technisch nodig dat er bij het organiseren van evenementen de waterveiligheid gewaarborgd moet zijn door de aanwezigheid van een Reddingsbrigade. In de regio wordt Reddingsbrigade Utrecht steeds vaker gevraagd als hulpverlener en is de brigade (mede) verantwoordelijk voor de veiligheid op en rondom het water.

Je ziet de oranje vletten in de grachten van Utrecht, bijvoorbeeld tijdens Koningsdag, triathlons, de intocht van Sinterklaas en festivals. Het grootste evenement waarvoor Reddingsbrigade Utrecht de bewaking georganiseerd heeft, was de Grand Départ van de Tour de France in 2015. Op de Haarrijnseplas is de brigade o.a. aanwezig bij het Drakenbootfestival en de Utrechtse Nieuwjaarsduik.

Reddingsbrigade Utrecht is uitgerust met verschillende soorten vaartuigen met daarbij behorende reddingsmiddelen en opgeleide bemanning. De commissie Bewaking maakt roosters en draaiboeken voor de bewakingen en zorgt ervoor dat de vaardigheden van de leden op peil blijven. Naast de vaste opleidingen worden hiertoe enkele malen per jaar oefeningen georganiseerd, in samenwerking met andere brigades en overige hulpdiensten, zoals EHBO, de Brandweer en het Rode Kruis.

Aanvragen Waterhulpverlening (bewaking)

 

Rampenbestrijding - Nationale Reddingsvloot

Reddingsbrigade Utrecht beschikt over een rampeneenheid en maakt daarmee deel uit van de Nationale Reddingsvloot van Reddingsbrigade Nederland. Via een overeenkomst met het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Nationaal Rampenfonds, heeft de Reddingsbrigade een formele taak gekregen t.a.v. evacuatie en hulpverlening bij overstromingsrampen. De rampeneenheid is direct inzetbaar tijdens overstromingen en kan in heel Nederland ingezet worden.

Eén reddingseenheid bestaat uit een vaartuig op een wegtrailer inclusief motor en inventaris. Per eenheid is er een opgeleide bemanning van 4 mensen beschikbaar (+ 2 ploegen voor aflossing). De bemanning is opgeleid en geoefend en beschikt over de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen.

De bemanning van deze vaartuigen staat 365 dagen per jaar klaar om ingezet te worden. Met de rampeneenheid wordt regelmatig geoefend waardoor de vrijwilligers vakbekwaam blijven in hulpverlening en communicatie tijdens crisissituaties.

 

Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR)

Reddingsbrigade Utrecht maakt deel uit van de Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) in veiligheidsregio Utrecht. Een RVR is een samenwerkingsverband van reddingsbrigades die samenwerkt met Reddingsbrigade Nederland en met derden zoals de veiligheidsregio, brandweer, politie, ambulancediensten en andere waterhulpverleningspartners in zijn/haar regio.