Opleidingen Zwemmend Redder en Lifesaver

Zwemmend reddenZolang niet iedereen kan zwemmen, moet iedere zwemmer kunnen redden. Met de opleidingen Zwemmend Redder en Lifesaver leer je jezelf en anderen redden. De opleidingen worden in het zwembad gegeven en zijn leuke, uitdagende reddingsopleidingen aan jong en oud. De opleiding verloopt van zelfredding, via het redden van anderen tot een volwaardig redder. Om drenkelingen te kunnen redden leer je bevrijdings- en vervoersgrepen en leer je met welke hulp- en reddingsmiddelen je kunt ,of soms moet werken.

 

Toelatingseisen

Met het eerste diploma kan al vanaf een leeftijd van 6 jaar gestart worden, de enige vereiste om mee te mogen doen is dat je in het bezit bent van een 'gewoon' zwemdiploma van het zwem ABC. Heb je meer zwemervaring, of ben je volwassenen, dan wordt op basis van het niveau beoordeeld met welke opleiding je start.

 

Inhoud van de lessen

Tijdens de lessen ligt de nadruk uiteraard op het oefenen met zwemmend redden, maar ook wordt niet vergeten dat zwemmen een vorm van ontspanning is. Belangrijke onderdelen zijn:   

 • Verbeteren van de zwemvaardigheid, 
 • Zelfredding; voorkom dat je zelf slachtoffer wordt,
 • Benaderen van een drenkeling,
 • Vervoeren van een drenkeling,
 • Omgaan met reddings- en hulpmiddelen, 
 • Systematisch zoeken,
 • Hoe te handelen in noodsituaties,
 • Conditietraining.

In de lessen wordt gewerkt volgens de richtlijnen van Reddingsbrigade Nederland.

 

Zwemtijden

 • Trainingen in Utrecht (Zwembad de Kwakel) zijn op de maandagavonden van 18:30-19:15 en van 19:15-20:00.
 • Trainingen in Maarssen (Sportfondsenbad Safari) zijn de donderdagavonden van 18:30-19:15 en van 19:15-20:00.
 • In de schoolvakanties en op feestdagen wordt er geen training gegeven.

Je bent welkom om een keer te komen kijken en een avond mee te zwemmen. Meld je aan voor een proefles. Er zijn altijd instructeurs aanwezig om meer informatie te geven. 

Zie Waar vind je ons? voor meer informatie over de locaties en op de pagina Word lid is meer informatie te vinden over tarieven en soorten lidmaatschap.

 

De verschillende opleidingen

Junior Redder 1 t/m 4 (jezelf redden)

Met het eerste diploma kan al vanaf een leeftijd van 6 jaar gestart worden, de enige vereiste om mee te mogen doen is dat je in het bezit bent van een 'gewoon' zwemdiploma van het zwem ABC. Tijdens deze opleidingen staat de eigen veiligheid en zelfredzaamheid in het water voorop. Het gaat er dus vooral om jezelf te kunnen redden. 

Zwemmend Redder 1 t/m 4 (je vriendje redden)

Nu je jezelf goed weet te redden wordt het tijd om te leren anderen te redden, zoals bijvoorbeeld je vriendje of vriendinnetje. Voor het redden van anderen leer je bevrijdings- en vervoersgrepen en wordt er gebruik gemaakt van hulp- en reddingsmiddelen.

Life Saver 1 t/m 3 (redder)

De Life Saver wordt opgeleid om zelfstandig een verantwoorde redding uit te kunnen voeren. Hierbij maakt de Life Saver zelf de inschatting om dit droog of nat te doen en welke hulp- en reddingsmiddelen hierbij gebruikt kunnen of moeten worden. 

 

Instructeurs

Reddingsbrigade Utrecht heeft enthousiaste, goed opgeleide instructeurs met veel praktijkervaring. Leden kunnen een opleiding tot instructeur volgen, die uitgaat van competentiegericht leren. Opdrachten worden in de praktijk uitgevoerd. De kandidaat wordt daarin ondersteund door een praktijkbegeleider (met licentie van Reddingsbrigade Nederland). De opleiding wordt afgerond met een examen.