EHBO opleidingen

EHBO oefening tijdens de training in het zwembad

Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO) is de noodzakelijke hulp die, al of niet in afwachting van de georganiseerde professionele hulp, aan een slachtoffer moet worden verleend op een wijze die aansluit bij de professionele hulpverlening. Reddingsbrigade Utrecht biedt voor leden een cursus EHBO en leidt op volgens het meest uitgebreide programma van het Rode Kruis.

 

Toelatingseisen

Om bij Reddinsbrigade Utrecht een EHBO cursus te volgen is lidmaatschap met EHBO nodig (zie word lid). Daarnaast worden de kosten van de opleiding additioneel in rekening gebracht. Er worden geen verdere eisen gesteld om de cursus te volgen.

 

Over de cursus

De cursus volgt het meest uitgebreide programma van de EHBO opleiding van het Rode Kruis. De cursus bereidt je voor op de professionele praktijk. Met deze cursus kun je als Reddingsbrigade en Rode kruis-vrijwilliger EHBO verlenen op evenementen.

 • Duur: 20 uur, verdeeld over 3 of 4 zaterdagen in de maanden oktober tot maart
 • Vorm: groepsles met maximaal 12 deelnemers
 • Leermiddelen: je ontvangt een EHBO cursusboek
 • Inschrijving: individuele inschrijving;
 • Locatie: Martin Ovenweg 5 Utrecht;
 • Reanimatie is onderdeel van deze cursus;
 • Check of deze cursus vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar.

Bij succesvolle afronding van de cursus ontvang je een Europees erkend Rode Kruis certificaat (2 jaar geldig) en een EHBO-pasje.

 

Leerdoelen

Na afloop van de cursus kun je:

 • Een slachtoffer in veiligheid brengen;
 • De toestand van het slachtoffer beoordelen;
 • Reanimeren en een AED gebruiken
 • Eerste hulp verlenen bij: een huidwond, bloeding, brandwond, bewusteloosheid, letsels aan botten, spieren en gewrichten, verslikking, hoofd- en wervelletsels, pijn op de borstkas, beroerte, dreigende flauwte, hersenschudding, insectensteek, tekenbeet, kortademigheid, hyperventilatie, onderkoeling, hitteslag, diabetes, epilepsie, koortsstuipen

 

Herhalingslessen

Voor het verlengen van de geldigheid van het diploma Eerste Hulp is het noodzakelijk om ieder jaar herhalingslessen te volgen en te oefenen, zodat u competent blijft. Voor zowel Rode Kruis, als Oranje Kruis

 

Lesopzet

Tijdens de oefendagen gaan we uit van praktijkoefeningen. De theorie is ondersteunend. Tijdens praktijkoefeningen houdt de instructeur de competentie van de cursisten in het oog. Mocht u, op een of meer onderdelen, nog niet voldoende competent zijn, dan zal de instructeur u begeleiden zodat u alsnog de benodigde competentie behaalt.

 

Instructeurs

Reddingsbrigade Utrecht heeft enthousiaste, goed opgeleide instructeurs met veel praktijkervaring. Leden kunnen een opleiding tot instructeur volgen, die uitgaat van competentiegericht leren. Opdrachten worden in de praktijk uitgevoerd. De kandidaat wordt daarin ondersteund door een praktijkbegeleider (met licentie van Reddingsbrigade Nederland). De opleiding wordt afgerond met een examen.

Naast theorie wordt ook uitgebreid geoefend waarbij gebruik wordt gemaakt van Lotusslachtoffers. Deze mensen zijn speciaal opgeleid om ongevalsituaties en ziektebeelden zo realistisch mogelijk na te bootsen.