Activiteiten

De opleidingen Zwemmend Redder en Lifesaver worden in het zwembad gegeven en zijn leuke, uitdagende reddingsopleidingen aan jong en oud. De opleiding verloopt van zelfredding, via het redden van anderen tot een volwaardig redder. Om drenkelingen te kunnen redden leer je bevrijdings- en vervoersgrepen en leer je met welke hulp en reddingsmiddelen je kunt of soms moet werken. Je kunt al vanaf 6 jaar starten als je een zwemdiploma van het zwem ABC hebt.
Reddingsbrigade Utrecht is preventief aanwezig bij aan water gerelateerde evenementen in Utrecht en Stichtse Vecht. Tijdens deze evenementen vervult de reddingsbrigade (in nauwe samenwerking met brandweer, politie en andere brigades) een belangrijke taak: het bewaken van de veiligheid op en rondom het water. Reddingsbrigade Utrecht beschikt daarnaast over een rampeneenheid en maakt daarmee deel uit van de Nationale Reddingsvloot van Reddingsbrigade Nederland.
In de opleidingen Open Water (Lifesaver Open Water en (Junior) Lifeguard) leer je toezichthoudende en hulpverlenende vaardigheden, waaronder varend redden: redden met behulp van een (reddings)boot. Hierbij leer je niet alleen hoe je naar een slachtoffer toe moet varen, maar ook zaken als motortechniek en de regelgeving op het water en communicatiemiddelen komen aan de orde. Deze opleiding kun je vanaf ongeveer 15 jaar gaan volgen naast je opleiding Lifesaver.
Eerste Hulp is de noodzakelijke hulp die aan een slachtoffer moet worden verleend op een wijze die aansluit bij de professionele hulpverlening. Vanaf circa 15 jaar is het mogelijk om bij Reddinsbrigade Utrecht een EHBO-opleiding of herhalingslessen te volgen. De opleiding wordt afgerond met het door de overheid erkende Diploma Eerste Hulp. Na het behalen van het diploma moeten jaarlijks herhalingslessen gevolgd worden.
Naast de trainingen en waterhulpverlening zijn er vele andere activiteiten bij Reddingsbrigade Utrecht. Jaarlijks terugkerende evenementen zijn het kamp, de vaartocht en Serious Rescue. Zo af en toe zijn er ook zeer bijzondere evenementen, zoals de Grand Depart van de Tour de France. Maar er is meer...
In het kader van het 100 jarig jubileum van Reddingsbrigade Nederland voer een aantal boten van IJmuiden naar Madurodam waar een miniatuur reddingspost is geopend. Met deze sponsoractie heeft Reddingsbrigade Utrecht € 1.500 op voor stimulering zwemvaardigheid opgehaald. De helft van dit bedrag mag plaatselijk worden besteed.