Activiteiten

De opleidingen Zwemmend Redder en Lifesaver worden in het zwembad gegeven en zijn leuke, uitdagende reddingsopleidingen aan jong en oud. De opleiding verloopt van zelfredding, via het redden van anderen tot een volwaardig redder. Om drenkelingen te kunnen redden leer je bevrijdings- en vervoersgrepen en leer je met welke hulp en reddingsmiddelen je kunt of soms moet werken. Je kunt al vanaf 6 jaar starten als je een zwemdiploma van het zwem ABC hebt.
Reddingsbrigade Utrecht is preventief aanwezig bij aan water gerelateerde evenementen in Utrecht en Stichtse Vecht. Tijdens deze evenementen vervult de reddingsbrigade (in nauwe samenwerking met brandweer, politie en andere brigades) een belangrijke taak: het bewaken van de veiligheid op en rondom het water. Reddingsbrigade Utrecht beschikt daarnaast over een rampeneenheid en maakt daarmee deel uit van de Nationale Reddingsvloot van Reddingsbrigade Nederland.
In de opleidingen Open Water (Lifesaver Open Water en (Junior) Lifeguard) leer je toezichthoudende en hulpverlenende vaardigheden, waaronder varend redden: redden met behulp van een (reddings)boot. Hierbij leer je niet alleen hoe je naar een slachtoffer toe moet varen, maar ook zaken als motortechniek en de regelgeving op het water en communicatiemiddelen komen aan de orde. Deze opleiding kun je vanaf ongeveer 15 jaar gaan volgen naast je opleiding Lifesaver.
Eerste Hulp is de noodzakelijke hulp die aan een slachtoffer moet worden verleend op een wijze die aansluit bij de professionele hulpverlening. Vanaf circa 15 jaar is het mogelijk om bij Reddinsbrigade Utrecht een EHBO-opleiding of herhalingslessen te volgen. De opleiding wordt afgerond met het door de overheid erkende Diploma Eerste Hulp. Na het behalen van het diploma moeten jaarlijks herhalingslessen gevolgd worden.
Naast de trainingen en waterhulpverlening zijn er vele andere activiteiten bij Reddingsbrigade Utrecht. Jaarlijks terugkerende evenementen zijn het kamp, de vaartocht en Serious Rescue. Zo af en toe zijn er ook zeer bijzondere evenementen, zoals de Grand Depart van de Tour de France. Maar er is meer...
Goed nieuws: we kunnen ook weer zwemmen in Maarssen, we gaan buiten trainen en in Utrecht kan weer elke week gezwommen gaan worden.
Wij zijn heel blij dat het zover is dat we in Utrecht weer mogen gaan zwemmen. Op maandag 18 mei zal de eerste training weer plaatsvinden. Zwemmen in Maarssen zal nog even moeten wachten, omdat de regels van het zwembad er nog niet zijn.
Vandaag (5 april 2020) hebben wij Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland en Reddingsbrigade Amsterdam geholpen met de de handhaving van het vaarverbod in Amsterdam.
Afgelopen donderdag hebben wij besloten om de zwemtraining tot nader bericht niet door te laten gaan. Het bestuur heeft gisteren (13 maart) de tijd genomen om verder door te praten (uiteraard via Skype) over de Corona maatregelen en het effect op onze vereniging. Graag brengen wij jullie daarover op de hoogte. De algemene lijn is dat wij de adviezen van RIVM, NOC*NSF en Reddingsbrigade Nederland opvolgen. Dit betekent dat er tot 31 maart vanuit onze vereniging geen evenementen georganiseerd zullen worden en er geen bijeenkomsten zullen zijn.
Ben jij ook enthousiast geworden van ons nieuwe promotiefilmpje. Meld je dan aan en wordt ook lifeguard!
Wat een prestatie! Maarten van der Weijden heeft de Elfstedentocht zwemmend volbracht en daarmee een prachtig bedrag opgehaald voor kankeronderzoek: maar liefst 3.9 miljoen euro. Reddingsbrigade Utrecht heeft namens Reddingsbrigade Nederland meegeholpen met de waterveiligheid.

Vanochtend is Utrecht opgeschikt door een vreselijk schietincident op het 24 Oktoberplein. Er is nog veel onbekend en dat zorgt voor veel onrust in de stad en dus ook bij onze kinderen. Scholen houden hun kinderen binnen en de gemeente heeft opgeroepen binnen te blijven tot nader bericht. Zwembad De Kwakel is nu ook gesloten.

Omdat het bestuur van Reddingsbrigade Utrecht op dit moment (15.30 uur) niet weet hoe lang dit advies van de gemeente nog van kracht blijft, hebben we besloten de zwemlessen vanavond NIET DOOR TE LATEN GAAN.

Premier Mark Rutte heeft zondag 17 maart een bezoek gebracht aan Utrecht. Onder het Bollendak van Utrecht CS zetten zij vrijwilligers van Utrechtse organisaties in het zonnetje.
Vanavond is tijdens onze jaarlijkse ALV onze voorzitter Wouter van Medevoort afgetreden. Wouter zat sinds 2010 in het bestuur. Er zijn veel mooie dingen bereikt in zijn periode. Wouter heel erg bedankt! Luc is gekozen aIs nieuw bestuurslid en is ook de nieuwe voorzitter geworden. Succes Luc!
Feestelijke afsluiting van het 100 jarig lustrumjaar van Reddingsbrigade Utrecht met de onthulling van de door de Utrechtse gemeenschap geschonken reddingsboot en rescueboards.
Vanaf vrijdag 21 december t/m zondag 23 december zetten reddingsbrigades uit heel Nederland zich door middel van de actie “Serious Rescue” in voor 3FM Serious Request - De Lifeline - Het redden van levens.
De EHBO basislessen zijn weer gestart. De herhalingslessen worden vanaf januari weer gegeven in een iets andere vorm dan voorheen. Nog niet opgegeven: het kan nog...
Ook Utrecht is vanuit de NRV (Nationale Reddingsvloot) ingezet bij de het redden van met olie besmeurde watervogels in Maassluis!
Garage Meva sponsort Reddingsbrigade Utrecht
Op zaterdag 21 april heeft er op de Haarrijnse Plas en op de Vecht bij Op Buuren een geslaagde rampenoefening plaatsgevonden waar een 6-tal reddingsbrigades uit onze regio (Utrecht, IJsselstein, Houten, Amersfoort, Vianen en Lopik) aan mee hebben gedaan.
We hebben onlangs het bericht ontvangen dat Ria Schwager- Broekman  op 72 jarige leeftijd is overleden. We hebben afscheid genomen van Ria, Ria was een gezelligheidsmens, een vrouw die van aanpakken wist. De Utrechtse Reddingsbrigade was voor haar als een familie.
De ouders van onze zwemmende jeugdleden hebben vandaag een lesje zwemmend redden gehad. Foto's van maandag en donderdag staan nu op de site
Reddingsbrigade Utrecht bestaat nu echt 100 jaar. Het feestelijke jaar is gestart met een receptie en een feestelijke zwemtraining.
Alle leden en oud leden opgelet. Op 21 januari 2018 bestaat Reddingsbrigade Utrecht 100 jaar! Wij vieren dit met een feestelijke receptie.
Op 1 januari 2018 organiseert Reddingsbrigade Utrecht in samenwerking met Key West Beachhouse, Sportcity Leidsche Rijn en X-Groove Factory de 2e Unox Utrechtse Nieuwjaarsduik op de Haarrijnse Plas.
Ook dit jaar vaart Reddingsbrigade Utrecht weer mee voor het goede doel van 3FM Serious Request. Samen met 33 andere brigades varen 300 vrijwilligers naar Apeldoorn.
In het kader van het 100 jarig jubileum van Reddingsbrigade Nederland voer een aantal boten van IJmuiden naar Madurodam waar een miniatuur reddingspost is geopend. Met deze sponsoractie heeft Reddingsbrigade Utrecht € 1.500 op voor stimulering zwemvaardigheid opgehaald. De helft van dit bedrag mag plaatselijk worden besteed.
In november gaat de EHBO opleiding weer van start. De opleiding is gepland op 3 zaterdagen op 11 november, 20 januari en 3 februari.
Op 17 september 2017 zijn de nieuwe werkpakken in gebruik genomen samen met de heer Jansen, Wethouder sport in Utrecht en de nieuwe directeur van Reddingsbrigade Nederland, Koen Breedveld.
Reddingsbrigade Nederland bestond op 16 september 2017 precies 100 jaar. Reddingsbrigade Utrecht vertelt over opleidingen en geeft demonstratie
De trainingen zijn weer in volle gang en vol energie gaat iedereen er weer voor. Maar dat is niet alles, zoals je ziet is de website in een nieuw jasje gestoken.